srijeda, 13. lipnja 2012.

Karmel svetog Ilije


  Hrvatska karmelska provincija svetoga oca Josipa sa sjedištem u Zagrebu, izgradila je na Buškom jezeru, Samostan-Duhovni centar "Karmel sv. Ilije" i crkvu sv. Ilije Proroka.
  Karmel se nalazi u župi Grabovica, općina Tomislavgrad, a ime sv. Ilija nosi u čast zaštitnika Bosne i Hercegovine. Posveta oltara, blagoslov crkve, samostana i duhovnog centra dogodili su se na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja 2006.

Karmel sv. Ilije


Uloga Karmela je višestruka. Služi za evangelizaciju, duhovnost, te sudjeluje u ekumensko-međureligijskoj te izobrazbeno-kulturološkoj ulozi.Duhovni centar "Karmel sv. Ilije" građen je po uzoru na druge slične centre u Europi i svijetu. Stoga uz samostanski dio i crkvu, tu se nalaze velika dvorana s kabinama za simultano prevođenje, male dvorane za rad po skupinama, interkonfesionalna meditativna dvorana, budući športski tereni, park sa šetnicom. Sve je, također, prilagođeno i za osobe s posebnim potrebama. Centar raspolaže sa 42 kreveta i gotovo sve sobe su jednokrevetne.Sam objekt zauzima površinu od 5000 m2, dok je ukupna površina parcele oko 120.000 m2.



crkva sv. Ilije Proroka 


Pri svemu se vodilo računa da se što manje narušava prirodni ambijent ljepote Buškoblatskog kraja, da se istaknu komparativne vlastitosti kraja i naroda, uz poštivanje suvremenih europskih standarda kvalitete propisanih za takvu vrstu objekta. Uz Karmel, ponosno stoji sveti Ilija, budno motreći na ljepote Svoga doma.



sv. Ilija

Nema komentara:

Objavi komentar