četvrtak, 7. lipnja 2012.

Muzej samostana "Gorica"


Ako ste u prolazu kroz grad Livno, a nemate previše vremena da podsjetite svaki kutak ovoga povijesnog grada, najbolji izbor za povratak u davna vremena nudi franjevački muzej samostana Gorice.



   Dugi hodnici, ukrašeni umjetničkim slikama vraćaju u davnu prošlost i predodžbu o životu naših predaka. U muzeju se nalazi bogata zbirka umjetničkih slika livanjskog slikara Gabrijela Jurkića, na čijim portretima fascinira svaki potez kista nanesen sa posebnom preciznošću i posebnim, skoro stvarnim preslikavanjem prirode i siromasnog života.




   U sklopu muzeja nalazi se i samostanska knižnica koja obiluje mnogobrojnim vrijednim knjigama i rukopisima, te neprocjenjivim inkunabulama. Knjižnica također nudi i interesantne rukopise fra Mihovila Sučića i fra Lovre Karaule kojima Livnjaci mogu zahvaliti na Goričkom samostanu.

   U muzeju također mogu naći primjerci starog oružja i oruđa kojim su se služili naši preci. To je kao dokaz da vidite kako su naši stari preživljavali u surovim uvjetima tadašnjeg života.


Sam po sebi, samostan "Gorica" je vrijedno kulturno nasljeđe koje krije samo mali dio prebogate Livanjske baštine.

Nema komentara:

Objavi komentar